Pojačan nadzor hrane biljnog porekla

Bez autora
May 29 2014

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da su poljoprivredni inspektori započeli kontrolu sirovina u objektima za proizvodnju, kao i da se nastavlja pojačan nadzor hrane biljnog porekla kod velikih proizvođača i prometnika, kao i na punktovima na kojima se distribuira hrana ugroženima. U saopštenju se navodi da će poljoprivredna inspekcija tog ministarstva, pored redovnih aktivnosti, kontrolisati i objekte za proizvodnju u užem i širem području obuhvaćenog poplavama. U okruzima koji nisu obuhvaćeni tom nepogodom, poljoprivredni inspektori posebno će proveravati ispravnost skladištene prehrambene robe i higijenske uslove skladištenja u magacinima sirovina kod proizvođača i magacinima veleprodaja. Cilj kontrola jeste provera da skladištena roba nije rizična ili sa ugroženih terena.

Pojačan nadzor hrane biljnog poreklaMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da su poljoprivredni inspektori započeli kontrolu sirovina u objektima za proizvodnju, kao i da se nastavlja pojačan nadzor hrane biljnog porekla kod velikih proizvođača i prometnika, kao i na punktovima na kojima se distribuira hrana ugroženima.

U saopštenju se navodi da će poljoprivredna inspekcija tog ministarstva, pored redovnih aktivnosti, kontrolisati i objekte za proizvodnju u užem i širem području obuhvaćenog poplavama.

U okruzima koji nisu obuhvaćeni tom nepogodom, poljoprivredni inspektori posebno će proveravati ispravnost skladištene prehrambene robe i higijenske uslove skladištenja u magacinima sirovina kod proizvođača i magacinima veleprodaja.

Cilj kontrola jeste provera da skladištena roba nije rizična ili sa ugroženih terena.

U poplavljenim područjima, pored kontrola sirovine i uslova vezanih za čuvanje i skladištenje sirovina za proizvodnju, kontrolisaće se i to da li su primenjene neophodne mere zaštite poslovnog prostora od kontaminacije.

Poljoprivredni inspektori su od početka vanredne situacije redovno obilazili sve punktove na kojima se distribuira hrana ugroženima.

Istovremeno, pojačan je i nadzor velikih proizvođača i prometnika kako bi se smanjio rizik narušavanja bezbednosti hrane - prehrambenih proizvoda biljnog porekla.

Obavljeno je 469 kontrola, od kojih je u 23 slučaja poljoprivredna inspekcija intervenisala.

U jednom slučaju zahtevano je da se obezbedi minimalna evidencija za prikupljenu pomoć i provera pre distribucije, a u jednom slučaju zabranjena je upotreba vode za proizvodnju pekarskih proizvoda i upotrebu u proizvodnji.

Ostale nepravilnosti odnose se na male količine proizvoda sa isteklim rokom trajanja i bez deklaracije, kao i na izdvajanje manjih količina proizvoda iz kućne radinosti (nije originalno pakovanje), dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik